VárosházaDebrecen, 2020.04.16.
Április 6-án Hajdú-Bihar megyében is megkezdték a falugazdászok az egységes kérelmek benyújtását
Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a járványhelyzethez alkalmazkodva egyszerűsítette az egységes kérelmek beadási rendjét, mert fontos, hogy ez az ingyenes szolgáltatás a járvány ellenére is minden gazdálkodó számára elérhető legyen. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. 2020-ban 43 jogcímen van lehetőség támogatás igénylésére. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár online felületén lehet benyújtani, a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is elkészíttette az itt elérhető rövid tájékoztatókat az egyes jogcímekről.
A kérelmek szankciómentes benyújtási határideje: 2020. május 15.
2020-ban az ügyintézés során elsősorban telefonos és e-mailes kapcsolattartásra törekednek falugazdászaink, telefonon keresztül egyeztetik a kérelem tartalmát és az ügyfelek személyes megjelenése nélkül tudják azokat benyújtani. Az első héten már több mint 2000 kérelmet nyújtottak be a Hajdú-Bihar megyei falugazdászok.
A telefonon történő kérelembeadások miatt nehezen elérhetőek falugazdászaink, ezért kérjük, hogy várják türelemmel az ő hívásukat, minden 2019-ben falugazdászon keresztül kérelmet benyújtó gazdát keresni fognak!
Az alábbi linken találják meg a Hajdú-Bihar megyei települések illetékes falugazdászait, akikkel telefonon vagy e-mailben egyeztethetnek időpontot a kérelmeik beadásához.
A falugazdászok elérhetőségeit IDE KATTINTVA tekintheti meg.
A NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság központi elérhetőségein is jelezhetik kérdéseiket: 06 52 503 310; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kérjük a gazdálkodók együttműködését a kérelmek zökkenőmentes beadása érdekében:
- feltétlenül gondoskodjon e-mail cím megadásáról, amelyen keresztül a falugazdász által benyújtott kérelmet visszaigazolhatja. Saját e-mail cím hiányában családtagja e-mail címe is megfelelő.
- kérjük ellenőrizze, hogy az elektronikus felülethez rendelkezik-e jelszóval, készítse azt elő
Kapcsolat:
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság: +36 52 503 310; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kissné Gyarmati Ágnes, megyei igazgató; +36 30 694 3498; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- készítse elő, amennyiben rendelkezik vele, a 2019-es kinyomtatott kérelmét
- készítse elő a gazdaság helyrajzi számait, blokkazonosítóit
- jegyezze fel, hogy melyik táblában, mely helyrajzi számon milyen növénykultúra van/lesz vetve
- gondolja át, hogy milyen jogcímekre szeretne igényelni támogatást
- készítse elő az állatalapú jogcímekhez az ENAR azonosítókat
- erdészeti támogatásokhoz az erdő nyilvántartási, engedélyezési dokumentumokat
Amennyiben szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes telefonos időpont-egyeztetés után lesz lehetőség. Irodáinkban tagjaink és munkatársaink egészségének védelmében szigorú járványvédelmi intézkedéseket vezettünk be. Kérjük, csak egészségesen látogassák falugazdász-irodáinkat, az egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, és az irodákba belépve az ott látható egészségvédelmi intézkedéseket tartsák be.
Kérjük, hogy a halasztható, őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos és egyéb ügyek intézésével május 15-e után keressék falugazdászainkat!
Azon gazdálkodóknak, akik idén adnak be először támogatási igénylést, az illetékes megyei kormányhivataltól regisztrációs számot és jelszót kell igényelniük, információkérés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06 52/814-520).
Kérjük, az egységes kérelemmel kapcsolatos friss információkért kövessék a kamara honlapját az alábbi elérhetőségen: http://www.nak.hu/component/tags/tag/ek2020
A támogatási törvény lehetőséget biztosít arra, hogy elhunyt ügyfél esetében a hagyatéki végzés hiányában az ügyfél házastársa vagy törvényes rend szerinti örököse vélelmezett örökösként a néhai nevében nyújtson be támogatási kérelmet. Vélelmezett örökösként történő nyilvántartásba vétel csak a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését megelőzően lehetséges. A vélelmezett örököst az illetékes hatóság (Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, 4001 Debrecen, Pf. 551 ) a G1060-02 jelű nyomtatvány kitöltésével veszi nyilvántartásba. A vélelmezett örökös új jelszót támogatás igényléshez a G1040-02 jelű nyomtatvánnyal kérhet. A nyomtatványok elérhetőek a MÁK honlapján:
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/hu_HU/-/hatalyos-ugyfel-nyilvantartasi-nyomtatvanyok-es-kitoltesi-utmutatok
Az egységeskérelem-benyújtási időszak alatt a vonatkozó végrehajtási rendelet lehetővé teszi azt, hogy ha a tavaszi fagykár esemény április 1-je után következik be és a kárbejelentésre nyitva álló határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban
Kapcsolat:
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság: +36 52 503 310; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kissné Gyarmati Ágnes, megyei igazgató; +36 30 694 3498; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telik le, akkor a kárbejelentés az egységes kérelem szankciómentes benyújtására előírt határidő utolsó napjáig tehető meg.
Az EK beadások időszakában érdemes mérlegelni a szélsőséges időjárás okozta kockázatokat is, melyek a különböző növénybiztosítási lehetőségekkel védhetőek ki. Falugazdászaink ebben is tudnak segíteni tagjainknak. A biztosítás megkötése célszerű továbbá azért is, mert aki a kárenyhítési rendszer tagja, az elemi károk esetén a kifizethető kártérítés teljes összegét csak abban az esetben kapja meg, amennyiben biztosítással is rendelkezik. A biztosítás összegének közel felét a gazdálkodó ráadásul vissza is igényelheti az Egységes Kérelem benyújtásával egyidejűleg.
Az ügyfélnek lehetősége van vis maior bejelentést tenni, amennyiben vis maior helyzet miatt valamilyen támogatási feltételt nem tudott betartani, vagy nem tudja már a betartását vállalni.
Ilyen esetek lehetnek például:
 ha az ügyfél hosszú távú munkaképtelenség – mint pl. kórházi betegellátás – miatt csak május 16. és június 9. közötti időszakban tudta benyújtani az egységes kérelmét;
 ha a bejelentett tábla szélsőséges időjárási körülménnyel érintett és már nem a korábban bejelentett növény található meg az adott táblán vagy annak egy részén;
 ha a mezőgazdasági területek erdősítése jogcímre benyújtott jogutódlási kérelme tárgyában nem kapott május 15-ig határozatot, ezért csak május 16. és június 9. közötti időszakban tudta benyújtani a kifizetési kérelmét.
A bejelentés határideje: a vis maior esemény bekövetkezésétől számított 21 napon belül. Ha a vis maior esemény az ügyfelet a bejelentésben akadályozza, attól az időponttól számított 21 napon belül, amikor az ügyfél olyan helyzetbe kerül, amely lehetővé teszi, de legkésőbb a vis maior bekövetkezésétől számított 6 hónapon belül kell benyújtani.

 

 

Menes_Andre
Ménes Andrea
Polgármester